Muzica

Haydn în vizită la Mihail Kogălniceanu!

Moldovan National Youth Orchestra vine cu un noi proiect pentru toții iubitorii de muzică simfonică, din mai multe colțuri ale țării. Orchestra de Tineret a vizitat trei scriitori emblematici: Constantin Stamati, Grigoare Vieru și Mihail Kogălniceanu.

Mai exact, recitalurile orchestrei au avut loc în locuri mai speciale: Casa-muzeu „Constantin Stamati” de la Ocnița, Casa-muzeu „Grigore Vieru” de la Pererâta și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău.

Noi ne-am delectat cu muzică clasică, miercuri seara, la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Orchestra tânără a fost în vizită la Kogălniceanu cu un recital din repertoriul lui Haydn.

Acest proiect are scopul să realizeze o întâlnire de suflet între muzica clasică vieneză și literatura clasică națională.

Invitatul special al evenimentului a fost scriitorul și criticul literar, Mircea V.Ciobanu. Desigur, nu întâmplător. În anul 1995 scriitorul a publicat cartea de poeme: „Haydn între două claxoane”.

Evenimentul a început cu recitatea a câtorva poeme și a continuat cu repertoriul lui Joseph Haydn.

Haydn a fost un compozitor austriac. Alături de Mozart și Beethoven, acesta face parte din rândul marilor personalități muzicale ale epocii clasice vieneze. A fost unul din cei mai influenți maeștri ai tradiției muzicale din Europa apuseană.

Astfel de recitaluri nu adună sute de spectatori, dar indiferent de numărul lor, sunt speciali. Sunt oameni care au cunoștințele și răbdarea să înțeleagă muzica simfonică. Ei închid ochii și savurează melodiile cântate notă cu notă.

Sfârșitul concertului susținut de orchestra tânără s-a încheiat cu bis și aici a venit surpriza. Pentru că sunt tineri și ingenioși ne-au încântat cu două melodii din repertoriu lui Frank Sinatra. „Fly me to the moon” sună fenomenal cântat la vioară și constrabas.

Moldovan National Youth Orchestra organizează tot felul de evenimente frumoase și pe gustul fiecăruia. Sunt tineri, talentați și dornici să vă arate că muzica clasică poate ține pasul cu tendințele prezentului.

Orchestra vă pregătește un concert deosebit pentru sărbătorile de iarnă. Detalii pe iTicket.md

Tot pe platforma noastră veți afla și planurile de viitor ale artiștilor. Deci, fii cu ochii pe noi pentru a prinde bilete.

Back to top button