MuzicaTeatru

„Elixirul Dragostei” – o operă cu dramă și umor (Foto)

„Elixirul dragostei” este o operă despre veșnica temă a celor mai frumoase povești – Dragostea și Răzbunarea. „Elixirul dragostei” este o operă în două acte, pe un libret de Felice Romani, muzica de Gaetano Donizetti. Premiera operei a avut loc la Milano, la „Teatro Cannobiana”, în ziua de 2 mai 1832. Opera este prezentată la Chișinău din 30 decembrie 2009. Spectacolul este în limba italiană cu subtitrare în limba română.

elixirul dragostei

Rolurile principale sunt jucate de Ana Cernicova (Adina) și Viktar Navitskii (Nemorino).

Acțiunea poveștii de dragoste are loc într-un sat din Italia în secolul XIX.

Adina este o tânără frumoasă, cochetă și vicleană. Aceasta are o mulțime de admiratori și îi pune pe toți pe jar cu jocurile sale. Nemorino este un tânăr modest, care încearcă în zadar să îi cucerească inima Adinei. Aceasta îl respinge fără remușcări. Înconjurată de prieteni, Adina le povestește într-o zi despre legenda Isoldei, care s-a îndrăgostit de Tristan după ce acesta a băut un elixir magic.

Această legendă a însemnat pentru Nemorino o sanșă la inima Adinei. Între timp apare în poveste și sergentul Belcore, care este vrăjit de Adina.

În satul din Italia într-o zi obișnuită își face apariția doctorul Dulcamara, care îi vinde tânărului Nemorino „elixirul dragostei”. Desigur, nu este vorba de nimic magic ci e doar o sticlă de vin pe care Nemorino o bea și devine mai încrezut în sine și indiferent față de Adina.

Dulcamara îi spune lui Nemorino că efectul elixirului se va vedea abia peste o zi. Adina se va îndrăgosti de el iremediabil. Înfuriată pe comportamentul lui Nemorio, care devine arogant și indiferent după ce a băut sticla de vin, Adina decide să se răzbune.

Tânără acceptă recerea în căsătorie a sergentului Belcore. Nunta ar fi trebuie să aibă loc peste câteva zile, dar întâmplarea face ca Belcore să fie chemat într-o misiune și decid să se căsătorească chiar în aceiași zi când a avut loc cererea în căsătorie.

Nemorino cere răgaz ca elixirul să aibă efect, dar Adina rămâne de neclintin, dorind să se răzbune.

Disperat, Nemorino vrea să mai cumpere un elixir de la doctor sperând că de această dată va avea noroc, dar nu are bani. Pentru a face rost de suma necerasă, sergentul Belcore îi propune tânărului să se facă și el soldat și să intre în servicii sale.

O întâmplare fericită face ca Nemorino să primească o mare avere de la unchiul său. Acum acesta este și soldat și bogat. În tot acest timp, Adina a înțeles să îi iubește și îi este dor de Nemorino. Pentru că nu este obișnuită să fie tratată cu indiferență, Adina cere și ea elixirul magic de la doctorul Dulcamara. La întâlnirea tainică, Adina află de la doctor că acesta și-a vândul libertatea pentru a o cuceri pe ea.

Adina reușește să-i obțină libertatea lui Nemorino de la sergentul Belcore. Tânără îi recunoaște sentimentele lui Nemorino. Cum reacționează el și care este finalul poveștii o să aflați dacă veți merge la spectacolul de operă.

elixirul dragostei

Biletele pentru spectacolele de la Teatru Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” se găsesc acum pe iTicket.md

Durata spectacolului: 2h 20 de min (о pauză)

Regia: Ludmila Alioşina, Artist al Poporului
Scenografie și costume: Irina Press, Maestru în Artă
Coregrafia: Eugen Gîrneţ, Maestru în Artă
Regizor coordonator: Rodica Picireanu

Back to top button