MuzicaPopular

Mai bine de 50 de ani de carieră! Cum a fost la concertul jubiliar al Maestrului Constantin Rusnac

La împlinirea celor 75 de ani, Constantin Rusnac a ales să îți serbeze ziua de naștere așa cum îi șade bine unui artist – pe scenă.

Maestrul Rusnac – este unul dintre compozitorii cu renume din Republica Moldova.

constantin rusnac

De-a lungul carierei sale a compus numeroase melodii și a colaborat cu o mulțime de artiști talentați și îndrăgiți.

În luna martie artistul a împlinit onorabila vârstă de 75 de ani. Cu această ocazie Constantin Rusnac a adunat, la Palatul Național Nicolae Sulac, o mulțime de artiști cu care a colaborat de-a lungul carierei sale.

Astfel, pe cea mai importantă scenă din țară, au urcat: Lenuța Burghilă, Natalia Gavrilian, Cristina Pintilie, Iana Novac, Ad Libitul Voices, etc.

Evenimentul a fost prezentat de Andrei Porubin și Mirela Vaida – prezentatoare și interpretă din România.

Concertul a fost compus din două părți: În prima parte am audiat muzică ușoară și romanțe. Artiștii fiind acompaniați de Orchestra Națională „Teleradio Moldova”.

constantin rusnac,

A doua parte a concertului a fost dedicată exclusiv muzicii populare. Artiștii au interpretat fiind acompaniați de Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” în frunte cu Nicolae Botgros.

Lucrările selectate pentru acest eveniment au fost de diverse genuri, pentru toate gusturile și toate vârstele. Astfel s-a efectuat o retrospectivă în activitatea de creație a compozitorului.

Sala Palatului Național a fost plină cu prieteni și colegi de breaslă ai artistului, dar și cu simplu melomani, care iubesc și apreciază muzica autohtonă.

Constantin Rusnac s-a născut în anul1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. În 1965 a absolvit Şcoala de muzică de 11 ani (actualmente – Liceul de muzică „C. Porumbescu”) şi în 1970 – Institutul de Arte „G. Musicescu” (teoria muzicii, muzicologie şi contrabas) din Chişinău.

În 1976 a fost distins cu Premiul de Stat pentru lucrarea „Sărbătoreasca”, în 1984 – cu titlul „Maestru în Artă” şi în 1998 – cu ordinul „Gloria Muncii”. În 1997 i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca, România. Este Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca (1997) şi al satului George Enescu (Liveni), judeţul Botoşani, România (2015).

Pentru a fi la curent cu toate evenimentele care vor avea loc la Palatul Național, urmărește platforma iTicket.md.

Back to top button