Teatru

Premieră cu umor negru la TNEI. „Funia”-un detectiv cu și despre tineri

Există clipe într-o piesă de teatru când ești tentat să te uiți la telefon sau simți că ți-au amurțit picioarele de la poziția în care stai, la noul spectacol de la TNEI îți promitem că nu vei simți asta. „Funia” este un detectiv plin de suspans și umor negru, care te va ține cu sufletul la gură.

TNEI aduce în scenă un spectacol cu o echipă de actori tineri și pentru un public tânăr.

Spectacolul „Funia” este o adaptare a piesei (Rope) a autorului englez Patrick Hamilton. Tot în baza acestui text s-a făcut și celebrul film cu același nume în regia lui Alfred Hitchcock.

funia
Foto: Teatrul Național Eugene Ionesco

Acțiunea piesei se desfășoară în New York într-un apartament de lux.

Doi tineri îl otrăvesc pe prietenul și colegul lor de facultate (David Kentley) și îi ascund cadavrul într-o ladă. Întrebarea este, de ce l-au omorât? Pentru experiență și senzație. Brandan – personajul de la care pornește situația macabră și absurdă decide să organizeze o petrecere și să îi invite pe tatăl lui David, mătușa lui, logodnica lui, colegul lor de facultate, Keneth și profesorul lor de filosofie, Rupert Cadell.

Invitații vin și sărbătoresc fără să suspecteze că în lada din fața lor zace cadavrul lui David.

Situația iese ușor, ușor de sub control când toți încep să suspecteze dispariția lui David. Cireașa de pe tort a piesei de teatru este personajul, Rupert Cadell (profesorul de filosofie). Acesta aproape că descoperă crima în primele minute în care își face apariția la petrecere.

Tot spectacolul este un joc pe muchie de cuțit. Cei doi prieteni sunt mereu aproape de a fi descoperiți.

Problema de bază prezentată și analizată în această piesă de teatru este „dezmățul, egoismul, lipsa de responsabilitate, de empatie a generației tinere, modul sălbatic prin care își apără drepturile, călcând pe drepturile și capetele altor oameni”.

Ar fi păcat să vă spunem deznodământul spectacolului, cel mai bine este să îl vedeți cu ochii voștri.

Piesa de teatru te va cuceri cu o echipă tânără și talentată. „Funia” în regia lui Sergiu Chiriac este o adaptare modernă, care te ține în suspans asemeni unui film de la Hollywood.

Pe 10 decembrie „Funia” se va juca la Teatrul Eugene Ionesc. Accesează acest link pentru a cumpăra bilete.

Back to top button