Teatru

Un milion de motive să vizionezi spectacolul „Chirița în provincie”

„Chirița în provincie” este cu siguranță cel mai popular spectacol din Republica Moldova. Piesa de teatru este și cea mai longevivă de la noi. Coana Chirița reușește de fiecare dată să umple sala Teatrului Național „Eugène Ionesco”

Comedia îi aparține scriitorului V. Alexandri și a fost pusă în scenă pentru prima dată în anul 1852. Alecsandri a conceput această operă cu scopul de a satiriza moravurile societății românești de la acea vreme. Astfel, parvenitismul, snobismul și corupția sunt scoase în față și ironizate.

Chirita

Misiunea lui Alexandri este continuată și astăzi de regizorul Petru Vutcărău. Piesa se joacă pe scena Teatrului Național „Eugène Ionesco” de mai bine de 29 de ani. Piesa are succes răsunător pentru că regizorul a avut grijă ca spectacolul să fie adaptat la realitățile social-politice ale vremii.

Deliciul piesei este, bineînțeles, Coana – un personaj hilar, amuzant, și ironic. Actorul Valeriu Pahomi reușește de ani buni să croiască acest personaj memorabil.

Costumul coanei, personajele, situațiile hilare, apropourile la evenimentele actuale – fac spectactorii să râdă pe durata întregii piese.

Chirita

Chirița în provincie” este un spectacol în două acte. Primul act o arată pe Chirița la moșia Bârzoieni. Aceasta visează să devină isprăvnicească și să pună mâna pe averea Luluței, căsătorind-o pe aceasta cu fiul său, Guliță. În al doilea act Chirița e isprăvnicească în târg, alături de soțul ei. 

Această piesă de teatru este un șir de evenimente obișnuite, pe care Chirița le face amuzante prin prizma caracterului său. O cucoană fără maniere, limbaj și cunoștințe,dar care se crede o doamnă din înalta societate.

Autorul și regizorul aleg să o caracterizeze pe Chirița prin limbajul folosit de ea.

Chirița împletește fără succes regionalisme moldovenești cu expresii franțuzești. Rezultatul acestora este imposibil de înțeles, fără explicațiile furnizate de cucoană: „pour des fleurs de coucou” („de florile cucului”). Astfel, regizorul aduce impresia pe care cucoana și-a creat-o asupra propriei persoane. Cea de cucoană sofisticată, ce contrastează puternic cu acțiunile sale.

„Chirița în provincie” este o piesă de teatru pe care trebuie să o vezi. Vei râde mult de personalitatea Chiriței, costumul ei, dar și de celelalte personaje, care o înconjoară.

Aluziile regizorului la actualitate, fac deliciul piesei de teatru.

Chirița în provincie” se joacă pe scena Teatrului Național „Eugène Ionesco”, iar bilete le găsești pe iTicket.md

Back to top button