Teatru

„Furtuna” lui Shakespeare jucată într-o manieră diferită la „Teatrul Fără Nume”

FURTUNA” de William Shakespeare este una dintre cele mai cunoscute piese scrise de dramaturgul englez. Piesa a fost scrisă pe la 1610-1611 și este considerată de unii critici ca ultima piesă pe care Shakespeare a scris-o singur.

În piesă, protagonistul Prospero, ducele de Milan, a fost detronat de către fratele său uzurpator Antonio, ajutat de Alonso, regele de Napoli. Prospero și fiica lui Miranda au fost puși într-o mică barcă și au fost trimiși pe o insulă nelocuită. Când Prospero începe a analiza insula, el găsește acolo doi locuitori: Ariel, un spirit și Caliban, o făptură sălbatică. Vrăjitoarea Sycorax, mama lui Caliban, a murit cu câțiva ani înainte de venirea lui Prospero, dar înainte de a muri l-a întemnițat pe Ariel într-un copac. Prospero îl eliberează pe Ariel, iar acesta dorește să îl slujească. În următorii 12 ani Prospero își practică vrăjitoria și în final face o furtuna care cauzează ca vasul pe care se aflau Antonio, Alonso și alți camarazi de ai săi să ajungă la insulă. Acțiunea piesei începe de aici încolo.

Piesa conține toate elementele pentru a avea priză la public: trădare, iubire, iertare…

Povestea de dragoste dintre Miranda și Ferdinand este partea romantică din aceast spectacol. Deși, inițial credeam că vom viziona o dramă, „Furtuna” are și o parte comică datorită personajelor Trinculo și Stephano.

Rolul principal este interpretat de legendarul actor și regizor- Vitalie Rusu.

Artistul reușește să construiască un personaj magistral, greu de deslușit. Spectatorii sunt obișnuiți să împartă personajele în negative și pozitive, ei bine, în acest caz este greu să îți dai seama de firea lui Prospero.

Furtuna,

Vitalie Rusu este actor și regizor cu o carieră impresionantă de peste 50 de ani. În calitate de regizor s-a manifestat montând cu succes spectacolele: „Bastarzii”de D. Matcovschi, „Flori de măr”de Valeriu Ţurcanu, „Tache, Ianche şi Cadâr” de Victor Ion Popa.

În 2005, actorul revine în teatru și joacă primul său rol dramatic – Ștefan cel Mare și Sfânt.

În 2011 a prezentat în Italia spectacolul „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, montat de regizorul italian Andreea Batisatini.

Rolul lui Prospero din piesa lui Shakespeare, rămâne preferatul actorului: „Și azi îmi place acest rol, și îmi va plăcea toată viața. „Furtuna” este ultima piesă a lui Shakespeare, e ca o ultimă poruncă.”

Pentru interpretarea sa, Vitalie Rusu a lua premiul „CEL MAI BUN ROL MASCULIN” în cadrul GALEI PREMIILOR UNITEM 2020.

Regizorul Mihai Țărnă ne oferă un spectacol shakespearian, dar într-o interpretare diferită și proaspătă. Spectacolul de la „Teatrul Fără Nume” a fost jucat în acest an în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova şi în scena Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.

Furtuna

Vino la teatru să vezi un spectacol de dramă cu elemente de comedie, despre căderea şi ridicarea omului, răscumpărarea sufletelor, dar şi pierderea lor veşnică.

Un moment deosebit în această piesă este monologul actorului Vitalie Rusu despre viața și moartea lui Shakespeare. Dramaturgul a murit singur și sărac în locuința sa.

În curând v-om avea ocazia să mai revedem o dată această piesă legendară. Fii cu ochii pe platforma noastră: iTicket.md și pe paginile noastre de facebook ți instagram pentru a prinde bilete.

Back to top button