Teatru

„Să le spunem pe nume” – spectacol cutremurător despre războiul din Ucraina

Teatrul „Alexei Mateevici” prezintă un spectacol tulburător și plin de emoție. Actorii teatrului au dat curs invitației Uniunii Teatrale din România de a se solidariza campaniei Artiști Români pentru Artiști Ucraineni.

„Să le spunem pe nume” reprezintă cuvântul ferm împotriva războiului din Ucraina. Vocea prin carea lumea culturală de la noi transmite gânduri de solidaritate vecinilor noștri.

Când se adunau la mesele de sărbătoare, buneii noștri aveau o singură urare: „Sănătate și Pace”. Atunci ni se părea atât de banal, iar astăzi e tot ce contează.

Spectacolul „Să le spunem pe nume” este bazat pe textele:
„Tara mea” de Liudmila Timoșenko
„Copiii noștri” de Natalia Blok
„Vreau acasă” de Oksana Savcenko
„Plantăm un măr” de Irina Gareț
„Să le spunem pe nume” de Tetiana Kițenko
„Sindromul supraviețuitorului” de Andrii Bondarenko

Piesa de teatru prezintă povestea a șapte personaje. Aceștia ne relatează cum i-a prins sunetul primelor rachete din 24 februarie.

„Eram pregătită pentru sunetul cuielor bătute în sicriu. Nu eram însă pregătită pentru sunetul rachetelor care au început să zboare deasupra Kievului, pe 24 februarie”.

Sa le spunem pe nume

Mulți dintre noi nu realizează ce se întâmplă chiar la câteva ore depărtare. E greu să înțelegem cum în Ucraina oamenii stau într-un subsol. În timp ce noi mergem la magazin liniștiți pentru a cumpăra portocale și luminițe pentru pomul de Crăciun.

Nu în fiecare zi îți este dat să vezi lacrimi curgând pe obrajii spectatorilor. Actorii teatrului „Alexei Mateevici” au reușit să tulbure și să emoționeze oamenii din sală.

După o astfel de piesă de teatru începi să mulțumești pentru toate lucruri mici din viața ta.

Sa le spunem pe nume

Cei șapte actori de pe scenă au reușit să ne plimbe printr-un leagăn de emoții.

Aceasta este una dintre puținele piese în care spectatorii simt să îi cuprindă mâna celui de alături. Spectacolul a luat premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala Premiilor UNITEM 2022

Teatrul Alexei Mateevici invită publicul să vină la spectacol în semn de solidaritate cu vecinii noștri. O parte din suma fiecărui bilet, va fi redirecționată către poporul ucrainean.

Bilete pot fi procurate pe iTicket.md

Back to top button