Am vizionat „Carbon”. Spoiler Alert!
Nu puteam să nu ajungem și noi la filmul momentului: „Carbon”. Cine ar fi crezut că un film făcut la noi avea să fie atât de popular, iubit și susținut de public? Mai întâi Sala Palatului Național a fost neîncăpătoare la premiera națională, acum sălile din cinematografe sunt pline, indiferent de ora de difuzare.
După premiera mondială a peliculei în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, „Carbon” a fost înaintat pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”.
Nu ar fi rău deloc să luăm premiul cel mare, dar asta lăsăm pe seama specialiștilor.
Nu o să vă oferim chiar toate detaliile despre ce se întâmplă în film, ar fi păcat. Mai ales că ai ocazia încă până pe 23 octombrie să îl vizionezi în cinematografe. Apropo, bilete le găsești chiar AICI.
Acțiunea filmului are loc în Moldova anului 1992, în apropiere de zonele fierbinți ale conflictului de pe Nistru. Oamenii sunt încă confuji după căderea URSS și înlocuirea secerii și a ciocanului cu tricolorul.
Dima (jucat de Beton) – un băiat tânăr și îndrăgostit, vrea să se mute cu iubita sa la Chișinău și are nevoie de locuință. Auzind că eroilor din războiul de pe Nistru li se va dărui câte un apartament pornește în aventură.
Tânărul este condus pe front de prietenul său Vasea (apropo, acest personaj este jucat de un actor din România, Ion Vântu, dar să știți că nu fost deloc trădat de accent). Pe drum Dima face o descoperire macabră, un cadavru ars, anume de aici pornește… comedia. Cei doi prieteni pornesc într-o peripeție și astfel, rând pe rând, descoperim o mulțime de personaje savuroase și foarte bine construite. Situațiile prin care personajele trec sunt comice și au strârnit hohote de râs pe tot parcursul filmului.
Cum vă spuneam mai devreme, nu vrem să vă povestim istoria filmului, dar vrem să vă convingem să mergeți să îl vedeți.
Pelicula este realizată cu profesionalism până la cel mai mic detaliu: actorii cu pământ sub unghii, ca în sat, limbaj autentic, costume potrivite perioadei, mașini și locuri rupte din acei ani.
Filmul are un montaj dinamic și nu este previzibil. Ținându-te în suspans.
Regizorul, Ion Borș, și echipa sa au făcut un film bun, demn de Festivalurile Internaționale. Dumitru Roman, deși este actor amator a reușit să creioneze perfect personajul din mintea regizorului.
Ca și oricare film bun, „Carbon” are o morală: Rămâi OM indiferent de situație.